Dev Anand Dob, uzrok smrti, supruga, djeca, biografija i još mnogo toga

Profil Dev Anand

Jeste
Pravo imeDharam Dev Pishorimal Anand
ProfesijaGlumac, producent, redatelj
Fizička statistika i više
Visina (približno)u centimetrima- 170 cm
u metrima- 1,70 m
u Stope inča- 5 ’7'
Težina (približno)u kilogramima- 55 kg
u funtama- 121 lbs
Boja očijuSmeđa
Boja koseCrno
Osobni život
Datum rođenja26. rujna 1923
Datum smrti3. prosinca 2011
Dob (na dan 3. prosinca 2011.) 88 godina
Mjesto rođenjaShankargarh, Punjab, Britanska Indija (sada u Pakistanu)
Mjesto smrtiLondon, Engleska
Uzrok smrtiSrčani zastoj
Horoskopski znak / Sunčev znakVaga
Potpis Potpis Dev Ananda
NacionalnostIndijanac
Rodni gradGharota, Gurdaspur, Punjab
ŠkolaŠkola svetog srca, Dalhousie
KoledžVladin koledž, Lahore (Pakistan)
edukacijske kvalifikacijeB.A. u književnosti
Debi Film : Hum Ek Hain (1946)
Hum Ek Hain 1946
Proizvođač : Afsar (1950)
Afsar
Politički : Dev Anand započeo je kampanju 1970. protiv unutarnjih vanrednih situacija, vodeći grupu ostalih aktera, a to je hitno stanje nametnula tadašnja premijerka Indira Gandhi
Smjer : Prem Pujari (1970)
Prem pujari
Obitelj Otac - Pishori Lal Anand (odvjetnik)
Brat - Manmohan Anand (odvjetnik), Chetan Anand (producent, redatelj, scenarist i glumac), Vijay Anand
Sestra - Sheel Kanta Kapur
Religijahinduizam
Adresa2. park Iris, Juhu, Mumbai
HobijiČitanje, pisanje, prikupljanje olovaka, jakni i par cipela, joga
KontroverzeFilm Deva Ananda 'Kala Pani' bio je veliki hit. No, nakon uspjeha ovog filma, Dev Anandu je zabranjeno nositi crno odijelo. Kaže se da kad god bi izašao u javnost u crnom odijelu, djevojke bi poludjele kad bi ga vidjele, a većina ih je padala u nesvijest i padala u nesvijest
Najdraže stvari
Omiljeni glumciAshok Kumar, Charlie Chaplin
Omiljena glumicaSnehprabha pradhan
Omiljene bojeŽuta, smeđa, crna
Djevojke, poslovi i još mnogo toga
Bračni statusOženjen
Poslovi / DjevojkeSuraiya, glumica (1948.-1951.)
Suraiya
Supružnik (i)Kalpana Kartik, glumica (m. 1954. - 2011 .; njegova smrt)
Dev Anand supruga Kalpana Kartik
Datum vjenčanjaGodina - 1954
Djeco Oni su - Suniel Anand
Devanandov sin Suneil Anand
Kći - Devina Anand (Narang)aditya pancholi datum rođenja

Mladi Dev Anand u Vodiču

Neke manje poznate činjenice o Dev Anandu

 • Je li Dev Anand pušio: Ne
 • Je li Dev Anand pio alkohol: Ne
 • Dev Anand se želio pridružiti Kraljevskoj indijskoj mornarici britanskih oružanih snaga, ali je dobio odbijenicu. Tako je počeo raditi u uredu vojne cenzure, Churchgate. Njegova je plaća bila 165 INR mjesečno.
 • Dev Anand odlučio je postati glumac kad je vidio 'Achhut Kanya' i 'Kismet' Ashoka Kumara. Zaista ga je impresionirao njegov nastup u filmu. Zanimljivo je da je Ashok Kumar odabrao Dev Anand za hit film Ziddi.
 • Dev Anand i Guru Dutt dijelili su vrlo toplu vezu. Odlučili su da će svi filmovi Gurua Dutta voditi Dev Ananda, a sve filmove koje je producirao Dev Anand režirat će Guru Dutt.
 • Dev Anand želio je glumiti Mumtaza u filmu 'Hare Rama Hare Krišna' (1971.), ali mumtaz je već potpisao sedam filmova za godinu. Tada je jedan glumac imao ograničenje za potpisivanje više od sedam filmova godišnje. Ali Dev Anand borio se sa svima i odveo Mumtaza u Nepal pod policijsku zaštitu i snimio film. Heital Puniwala Visina, težina, dob, supruga, obitelj, biografija i još mnogo toga
 • Mnogim glumicama ponuđena je uloga sestre Dev Anand u filmu 'Hare Rama Hare Krišna', ali sve su odbile glumiti sestru Dev Anand. Kasnije je ulogu odigrao Zeenat Aman
 • Dev Anand zabranjeno je nositi crno odijelo nakon super hit filma 'Kala Pani' (1958.). Kad god je ušao u publiku u crnom odijelu, djevojke su se znale onesvijestiti 'ljubaznošću' na njegov šarmirani pogled.
 • Otac je morao pronaći svoju nestalu kćer, kao što je bila u jednoj od pjesama 'Hare Rama Hare Krišna'. Kad ju je vidio u filmu, kontaktirao je filmaše i upoznao svoju kćer.
 • Dev Anand također je radio u holivudskom filmu 'The Evil Within' (1970).
 • Dev Anand bio je prvi izbor za filmove Junglee (1961) i Teessri Manzil (1966); međutim, iz nekih nepoznatih razloga, odbio je obje ponude. Njegov je gubitak na kraju postao dobitak Shammija Kapoora jer je prihvatio oba filma, što se kasnije pokazalo velikim komercijalnim uspjehom. U sličnom je slučaju čak odbio ponudu za kultni klasik Zanjeer iz 1973. godine.
 • Dev Anand i glumica Surraiya zaljubili su se tijekom snimanja filma 'Vidya' (1948). Dev Anand zaprosio ju je dijamantnim prstenom vrijednim 3000 Rs. Ali Surraiya nije mogla prihvatiti prijedlog zbog bake po majci koja je odbila pustiti Surraiyu iz svoje religije. Surraiya je ostala sama do smrti. Vernon Philander Dob, visina, supruga, obitelj, biografija i još mnogo toga
 • Dev Anand bio je veliki obožavatelj Charlieja Chaplina. Jednom je imao priliku upoznati potonjeg u Švicarskoj. Tijekom cijelog sastanka nastavio je vrištati 'Zdravo Charlie', podižući ruke kao što su to nekada radili nacistički vojnici.
 • Guide (1965) bio je jedini film u cijeloj njegovoj karijeri, u kojem je na kraju umro. Mohammed bin Zayed Al Nahyan Dob, supruga, biografija i još mnogo toga
 • Dev Ananda također je zanimala politika. Vodio je kampanju protiv unutarnjih vanrednih situacija (25. lipnja 1975. do 21. ožujka 1977.), zajedno s drugim filmskim glumcima. Također je osnovao političku stranku i nazvao je 'Nacionalna stranka Indije', koju je raspustio nakon nekoliko godina.
 • Soba broj 11 u hotelu Fredrick u Mahabaleshwaru, brdskoj stanici u Maharashtri, uvijek je bila rezervirana za Dev Ananda. Uvijek je boravio u toj sobi kad god je bio u gradu.
 • Dev Anand u cijeloj svojoj karijeri nikada nije radio u reklami.
 • Volio je sakupljati jakne i imao je kolekciju od preko 800 jakni.
 • Dev Anand radio je samo u jednom filmu koji je imao više od jednog glavnog glumca.