Milkha Singh Dob, biografija, supruga, obitelj, činjenice i još mnogo toga

Milkha SinghJeste
Pravo imeMilkha Singh
NadimakLeteći Sikh
ProfesijaSportaš
Fizička statistika i više
Visina (približno)u centimetrima - 178 cm
u metrima - 1,78 m
u inčima inča - 5 ’10 '
Težina (približno)u kilogramima - 70 kg
u kilogramima - 154 lbs
Boja očijuTamno smeđa
Boja koseSol papar
Atletika
Međunarodni debiOlimpijskim igrama u Melbourneu 1956. godine.
Trener / mentorGurdev Singh, Charles Jenkins, Dr. Arthur W Howard
Milkha Singh sa svojim američkim trenerom dr. Arthurom W Howardom
Rekordi / nagrade / počasti• Osvojio zlato na Azijskim igrama 1958. - 200 m.
• Osvojio zlato na Azijskim igrama 1958. - 400 m.
• Osvojio zlato na Igrama Commonwealtha 1958. - 440 jardi.
• Počašćen s Padmom Shri 1959. godine.
• Osvojio zlato na Azijskim igrama 1962. - 400 m.
• Osvojio zlato na Azijskim igrama 1962. - štafeta 4 x 400 m.
• Osvojio srebro na Nacionalnim igrama u Kalkuti 1964. - 400 m.
Osobni život
Datum rođenja20. studenog 1929. (prema zapisima u Pakistanu)
17. listopada 1935. i 20. studenog 1935. (ostali službeni zapisi različitih država)
Dob (kao u 2016. godini; prema 20. studenom 1929.) 87 godina
Mjesto rođenjaGovindpura, grad Muzaffargarh, provincija Punjab, Britanska Indija (danas okrug Muzaffargarh, Pakistan)
Horoskopski znak / Sunčev znak (prema 20. studenom 1929.)Škorpion
NacionalnostIndijanac
Rodni gradChandigarh, Indija
ŠkolaSeoska škola u Pakistanu
KoledžN / A
Obrazovna kvalifikacijaStudirao u seoskoj školi u Pakistanu do 5. standarda
Obitelj Otac - Ime nije poznato
Majka - Ime nije poznato
Braća i sestre - Ishar (sestra), Makhan Singh (najstariji brat) i 12 More
ReligijaSikhizam
Adresa# 725, sektor 8 B, Chandigarh
HobijiIgranje golfa, šetnja, vježbanje
Kontroverze• 1998. godine, kada je Paramjeet Singh oborio 38-godišnji rekord Milkha Singha na 400 m, Milkha se odrekao svog rekorda i rekao: 'Ne prepoznajem ovaj rekord.' Primarni Milkin prigovor bio je Paramjeetov vremenski okvir od 45,70. Na Olimpijskim igrama u Rimu Milkha je službeno tempiran na 45,6, iako ga je neslužbeni elektronički timer na igrama zabilježio na 45,73. Godinama kasnije elektronički mjerači vremena instalirani su na svim međunarodnim događanjima. Prihvaćeno je da će se svim mjerenjima ruku dodati 0,14 sekunde radi usporedbe s elektroničkim mjerenjima vremena. Dakle, Milkhain vremenski ograničen 45,6 pretvoren je u elektroničko vrijeme od 45,74. U svakom slučaju, Paramjeet je bio bolji, ali Milkha je bio nepomičan i rekao: 'Moj rekord od 45,6 i dalje stoji. Ako je vrijeme registrirano, ono je tu. Ne možete ga promijeniti nakon nekoliko godina. '
• 2016. godine imao je burnu razmjenu riječi sa Salimom Khanom (ocem Salman Khan ). Priča iza spora bila je imenovanje Salmana Khana za veleposlanika dobre volje indijskog kontingenta za Olimpijske igre u Riju. Sportsko bratstvo, uključujući Milkhu Singha i hrvača Yogeshwar lepinja je doveo u pitanje sastanak. U pokušaju da obrani Salmana, Salim Salim tweetao je: „Milkhaji, nije Bollywood, to je indijska filmska industrija, a to je i najveća na svijetu. Ista industrija koja vas je uskrsnula da nestanete u zaboravu. ' Kao odgovor na ovo, Milkha je rekao: „U redu je što su snimili film o meni. Mislim da mi filmska industrija nije učinila uslugu snimajući film o mom životu. 'Ako imaju bilo kakvu funkciju, hoće li postaviti bilo kojeg sportaša za predsjednika ili veleposlanika?' Dalje je rekao: „Nema smisla imenovati nekoga u ovoj ulozi. Ako je potreban veleposlanik, imamo mnogo sjajnih sportaša, poput Sachin Tendulkar , P.T. Usha, Ajitpal Singh, Rajyavardhan Singh Rathore. '
Djevojke, poslovi i još mnogo toga
Bračni statusOženjen
Poslovi / DjevojkeBetty Cuthbert (australska sportašica)
Milkha Singh bivša djevojka Betty Cuthbert
Supruga / supružnik Nirmalni kaur (bivša kapetanica indijske ženske odbojkaške momčadi)
Milkha Singh sa suprugom
Datum vjenčanja1962. godina
Djeco Oni su - Jeev milka singh (Golfer)
Kćeri - Sonia Sanwalka i još 2
Milkha Singh sa suprugom, tri kćeri i sinom
Novčani faktor
Neto vrijednost2,5 milijuna USD (kao u 2012.)

Milkha Singh

Neke manje poznate činjenice o Milki Singh

 • Puši li Milkha Singh ?: Nije poznato
 • Pije li Milkha Singh alkohol ?: Da
 • Nema konkretnih dokaza u vezi s datumom njegovog rođenja. Međutim, prema nekim službenim izvješćima, rođen je u obitelji Sikh Rathore Rajput u selu Govindpura u gradu Muzaffargarh u britanskoj Indiji.
 • Milkha Singh nema pojma kad se rodio. Međutim, u svojoj autobiografiji naslovljenoj 'Leteći Sikh Milkha Singh' spominje da je u vrijeme Indijske podjele morao imati oko 14-15 godina.
 • Tijekom komunalnih nereda nakon Indo-Pak podjele, Milkha je izgubio roditelje kad je imao oko 12-15 godina.
 • Tri dana prije pokolja koji je uništio Milkin život, poslan je u Multan da uzme pomoć svog najstarijeg brata, Makhana Singha, koji je tada služio vojsku. U vlaku za Multana, ušuljao se u ženski pretinac kako bi se sakrio ispod sjedala jer se bojao da ga ne ubiju ubilačke rulje.
 • Do trenutka kad se Milkha vratio zajedno sa svojim bratom Makhanom, izgrednici su pretvorili njihovo selo u zemlju za spaljivanje. Mnoga mrtva tijela, uključujući Milkine roditelje, dva brata i njihove supruge, nisu mogli biti prepoznati.
 • Nakon otprilike 4 ili 5 dana incidenta, Makhan se ukrcao na suprugu Jeet Kaur i brata Milkha u vojnom kamionu koji je krenuo prema Indiji. Bačeni su na područje Ferozepur-Hussaniwala.
 • U potrazi za poslom često je posjećivao lokalne vojne kampove i ponekad bi polirao cipele kako bi nabavio hranu.
 • Nedostatak mogućnosti za posao i poplave natjerali su Milkhu i njegovu šogoricu da se presele u Delhi. Putovali su u Delhi sjedeći na krovu vlaka.
 • Kako u Delhiju nije bilo mjesta za boravak, proveli su nekoliko dana na željezničkim peronima. Kasnije su otkrili da su se roditelji njegove šogorice nastanili u mjestu zvanom Shahdara u Delhiju.
 • Milkha se osjećao ugušeno u kući svoje šogorice, jer se to pokazalo opterećujućim za njega. Međutim, djelić olakšanja za Milkhu došao je kad je otkrio da jedna od njegovih sestara, Iswar Kaur, živi u blizini u blizini.
 • Kako Milkha nije imao što učiniti, počeo je provoditi vrijeme na ulici i pritom je pao u lošem društvu. Počeo je gledati filmove i kupovati karte, počeo se kockati i krasti zajedno s drugim dječacima.
 • Ubrzo je njegov najstariji brat Makhan Singh dobio posao u Indiji u Crvenoj tvrđavi. Makhan je Milkha odveo u obližnju školu i primio ga u 7. standard. Međutim, Milkha se mogao nositi sa svojim studijama i opet je pao u lošem društvu.
 • 1949. godine Milkha i njegovi prijatelji mislili su se pridružiti indijskoj vojsci i otišli su u regrutaciju u Crvenu tvrđavu. Međutim, Milkha je odbijena. Ponovno je pokušao 1950. i opet je odbijen. Nakon što je dva puta odbijen, počeo je raditi kao mehaničar. Kasnije se zaposlio u tvornici gume gdje mu je plaća iznosila 15 INR mjesečno. Međutim, nije mogao dugo raditi jer je pretrpio toplotni udar i 2 mjeseca ostao u krevetu.
 • U studenom 1952. godine zaposlio se u vojsci uz pomoć brata i bio raspoređen u Srinagar.
 • Iz Srinagara je poslan u jedinicu indijske vojske EME (Elektrostrojarstvo) u Secunderabadu.
 • U siječnju 1953. godine završio je na 6. mjestu u trčanju na šest kilometara (približno 10 km). Dob Nirmal Kaur, biografija, muž, obitelj i još mnogo toga
 • Milkha je svoju prvu ikada utrku na 400 metara istrčao za 63 sekunde na Brigade Meetu i završio na 4. mjestu. Kad su Milkha pitali hoće li moći trčati utrku na 400 m, njegova prva reakcija bila je: 'Koliko je 400 m?' Tada ga je obavijestio bivši sportaš Gurdev Singh da 400 m čini jedan krug staze.
 • Milkha je počeo samostalno vježbati utrku na 400 metara, a pritom mu je ponekad iz nozdrva curila krv.
 • Milkha je odabrana za sudjelovanje na Olimpijskim igrama u Melbourneu 1956. godine. Međutim, izgubio je u početnim rundama. Farhan Akhtar Visina, težina, dob, supruga, poslovi, biografija, djeca i još više
 • Milkha je stvorio povijest kada je u Indiji, na Igrama Commonwealtha 1958. u Cardiffu, spakirao prvo zlato iz Indije. Priznaje ovu pobjedu svom američkom treneru, kasnom dr. Arthuru W Howardu.
 • Nakon uspjeha na Azijskim igrama 958., unaprijeđen je u mlađeg časnika iz čina Sepoy.
 • 1958. godine počašćen je Padma Shri. Rakeysh Omprakash Mehra Visina, težina, dob, supruga, djeca, biografija i još mnogo toga

 • U ožujku 1960. Pakistan je pozvao indijsku atletsku momčad na dvostruko prvenstvo u Lahoreu. U početku je Milkha bio otporan posjetiti Pakistan zbog svog užasnog iskustva tijekom podjele. Međutim, kad je Jawaharlal Nehru (tadašnji indijski premijer) inzistirao da Milkha sudjeluje u prvenstvu zbog ponosa Indije, pristao je natjecati se u Pakistanu. Tamo je pobijedio pakistanskog prvaka sportaša Abdula Khalika u utrci na 200 metara i zaradio trezvenjak 'Letećeg Sikh-a' koji je dao Ayub Khan (tadašnji predsjednik Pakistana). Sayan Ghosh (igrač kriketa) Visina, težina, dob, djevojka, biografija i još mnogo toga
 • Na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. završio je 4.; poraz ga još uvijek proganja u pamćenju, jer je broncu izgubio za samo 0,1 sek. U svojoj knjizi Milkha objašnjava: „Bio sam najbrži do 250 m, a onda Bog zna što se dogodilo i malo sam usporio korak. Kad smo dosegli granicu od 300 metara, ispred mene su bila tri sportaša. Kasnije, sve što sam mogao je završiti treći u izjednačenom rezultatu. Bio je to fotofiniš [gdje se proglašava pobjednik nakon gledanja reprize jer je natjecanje blizu]. Kad je objavljena konačna najava, izgubio sam sve. ' • Zbog svoje duge kose i brade, Milkha je postao izuzetno popularan tijekom Olimpijskih igara 1960. u Rimu. Nakon što su vidjeli pokrivala za glavu, Rimljani su pomislili da je svetac i začudili se kako je svetac uspio tako brzo potrčati.
 • 1960. godine Partap Singh Kairon (tadašnji glavni ministar Pendžaba) nagovorio ga je da napusti vojsku i pridruži se Odjelu za sport, Punjab, kao zamjenik direktora.
 • Šezdesetih godina Milkha je u Patiali upoznao svoju buduću suprugu Nirmal Kaur (međunarodnu odbojkašicu).
 • Također je sudjelovao na Ljetnim olimpijskim igrama 1964. u Tokiju.
 • 2001. godine Milkha je odbio ponudu za nagradu Arjuna. Odbio je ponudu rekavši: „Odbio sam Arjunu koja mi je ponuđena nakon što sam primio Padma Shree. Bilo je to poput nuđenja SSC certifikata nakon stjecanja magisterija. '
 • 2008. godine Rohit Brijnath (novinar) opisao je Milkhu kao „najboljeg sportaša kojeg je Indija ikad proizvela“.
 • Sve njegove medalje donirane su zemlji. U početku su bili izloženi na stadionu Jawaharlal Nehru u New Delhiju, a kasnije su preseljeni u muzej u Patiali.
 • 2012. godine poklonio je svoje Adidasove cipele koje je nosio tijekom 400 m finalne utrke na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. u dobrotvornu aukciju koju je organizirao glumac Rahul Bose . Veeru Devgan Dob, supruga, smrt, djeca, obitelj, biografija i još mnogo toga
 • 2013. godine Milkha i njegova kći Sonia Sanwalka zajedno su napisali njegovu autobiografiju pod nazivom 'Utrka mog života'. Pareekutty Perumbavoor doba, supruga, obitelj, biografija i još mnogo toga
 • Milkha Singh prodao je prava na svoju biografiju Rakeshu Omprakashu Mehri koji je producirao i režirao biografski film 'Bhaag Milkha Bhaag' iz 2013. godine. Farhan Akhtar i Sonam Kapoor u glavnim ulogama. Romil Chaudhary (Bigg Boss 12) Dob, visina, supruga, obitelj, biografija i još mnogo toga