Nalini Sriharan (osuđenik za atentat na Rajiv Gandhi) Biografija i drugo

Nalini Sriharan

Bio/Wiki
Puno imeS Nalini Sriharan [1] Državnik
Poznat poBiti zatvorenica u Indiji s najdužim stažem
Fizička statistika i više
Visina (približno)u centimetrima - 162 cm
u metrima - 1,62 m
u stopama i inčima - 5 ’4'
Boja očijuCrno
Boja koseCrno
Karijera
PostignućeTopper na MCA ispitima koje je IGNOU proveo među svim zatvorenicima (2009) [dva] Hinduistički
Osobni život
Datum rođenjaGodina: 1967
Dob (kao u 2020) 53 godine
Rodno mjestoAmbalavanapuram
NacionalnostIndijanac
Rodni gradAmbalavanapuram, Tirunelveli, Tamil Nadu
Fakultet / sveučilišteKoledž Ethiraj, Chennai
• Nacionalno otvoreno sveučilište Indira Gandhi (IGNOU)
Edukacijske kvalifikacije)• BA iz književnosti na engleskom jeziku (s koledža Ethiraj, Chennai) [3] Ispis
• magistar računalnih aplikacija (iz IGNOU-a 2009.) [4] Hinduistički
Odnosi i više
Bračni statusOženjen
Obitelj
Muž / supružnikŠriharan alias Murugan
Nalini i njezin suprug Murugan
Djeco Kći - Harithra
Harithra Sriharan
Roditelji Otac - P Sankara Narayanan (umro 2016.)
Majka - Padmavathi Ammal
Nalini

Nalinijeva majka

Braća i sestre Brat - P. S. Bhagyanathan
Sestra - Kalyani

Nalini Sriharan

Neke manje poznate činjenice o Nalini Sriharan

 • Nalini Sriharan jedan je od osuđenika kojem prijeti doživotna kazna u slučaju atentata na bivšeg indijskog premijera Rajiva Gandhija. Smještena je u centralnom zatvoru Tamil Nadu Vellore. Provela je gotovo 30 godina u zatvoru i najdulje je osuđena žena u Indiji.
 • Nalini je rođen u dobro obrazovanoj malajalamskoj obitelji. Njezin otac radio je kao policijski inspektor u policiji Tamil Nadu, dok je majka bila medicinska sestra u bolnici u Chennaiju. Navodno je otac Indije, Mahatma Gandhi, bio taj koji je Nalinijevu majku imenovao 'Padmavathi'
 • Nalini je najstarije dijete svojih roditelja. Ima dvoje mlađe braće i sestara; sestra Kalyani i brat P. S. Bhagyanathan.
 • U veljači 1991. Nalini je došla u kontakt s Muruganom, državljankom Šri Lanke i aktivistom LTTE-a koji je navodno utjecao i privukao je da se pridruži pokretu LTTE.
 • 21. svibnja 1991. Nalini je otišao zajedno s timom atentatora, uključujući Sivarasan (ključni zavjerenik), Subha (zavjerenik), Dhanu (ljudska bomba) i Haribabu (fotograf), kako bi prisustvovao političkom skupu Rajiva Gandhija u Sriperumbuduru, Tamil Nadu. Nalini i Subha sjedili su u gomili kad je Dhanu aktivirao IED koji je ubio Rajiva Gandhija.

  Slika koju je snimio snimatelj Haribabu zarobila je Nalinija i Subhu kako sjede u gomili

  Slika koju je snimio Haribabu zarobila je Nalinija i Subhu kako sjede u gomili • Nakon atentata, Nalini je nekoliko dana ostao u bijegu s Muruganom. Dana 14. lipnja 1991., Posebni istražni tim (SIT) uhitio je Nalini, zajedno s Murugan, za koju se nedavno udala, s autobusnog kolodvora Saidapet u Chennaiju (Madras). Nalini Murugan

  Slika Nalinija i Murugana kada ih je SIT uhitio 1991. godine

  Nalini i Murugan s kćerkom u zatvoru

 • Nalini je prije uhićenja radila kao stenograf u privatnoj tvrtki.
 • Nalini je bila dva mjeseca trudna s Muruganovim djetetom kad je stavljena u zatvor. 21. siječnja 1992. rodila je kćer u zatvoru i nazvala je Megara. Nakon što je rodila, Nalini je smjela viđati kćer tek dvije godine. Megara je puštena iz zatvora nakon što je napunila 6. Nakon izlaska iz zatvora preimenovana je u Harithru, a baka po ocu je odvela u London. Harithra sada radi kao liječnica u Londonu.
  Naslovna stranica Nalinija
 • Kako je sud u TADA-i zaključio njezino suđenje, utvrđeno je da je kriva prema odjeljku 120B (za sudjelovanje u uroti za atentat na Rajiva Gandhija), čitanom u Odjeljku 302 IPC-a.
 • Dana 28. siječnja 1998., zajedno s još 25 osuđenika, sud TADA osudio je na smrt. Nekoliko skupina za ljudska prava prosvjedovalo je zbog smrtne kazne. Udovica Rajiva Gandhija, Sonia Gandhi, napisala je molbu Vrhovnom sudu Indije u kojoj je pokušala otkazati Nalinijevu smrtnu kaznu jer bi to ostalo siroče njezine nevine kćeri. Kao rezultat toga, 24. travnja 2000. godine, Vrhovni sud Indije preinačio je njezinu smrtnu kaznu u doživotni zatvor.
 • CBI je također uhitio Nalinijevu majku i brata 1991. godine, u vezi s atentatom na Rajiva Gandhija; međutim, Vrhovni sud oslobodio ih je 1998. [5] Časopis za slobodni tisak
 • Dok je izdržavala kaznu u zatvoru, Nalini je stekla MCA (Master of Computer Applications) na Nacionalnom otvorenom sveučilištu Indira Gandhi (IGNOU). Pojavila se kao top među zatvorenicima koji su s njom polagali MCA ispite. [6] Hindustan Times
 • 19. ožujka 2008. godine Nalini je u zatvoru upoznao kćer Rajiv Gandhi, Priyanku Gandhi. Rekla joj je da ni njezin suprug ni ona nisu bili svjesni zavjere ubojstva Rajiva Gandhija.
 • 2016. godine Nalini je objavila svoju autobiografiju pod nazivom - Rajiv Kolai: Maraikkappatta Unmaigalum, Priyanka Nalini Santhipum (naslov na engleskom jeziku - The Rajiv Assassination: The Hidden Truths And the Meeting Between Priyanka And Nalini). Knjiga na više od 500 stranica otkriva priču o njenom životu, koja obuhvaća njezino djetinjstvo, ljubavnu vezu i brak s Muruganom, zatim okolnosti zbog kojih je postala privržena atentatu na Rajiv Gandhi, njezinu uhićenju, iskušenjima s kojima se suočila u zatvoru, rođenje kćeri u zatvoru, život u zatvoru, sastanak s Priyankom Gandhi i još mnogo toga.

  Sonu Punjaban (Geeta Arora) Dob, muž, djeca, obitelj, biografija i još mnogo toga

  Naslovna stranica Nalinijeve knjige

 • Do 2020. godine Nalini je tri puta uslovno izlazio iz zatvora. Prvi je bio za brak njenog brata 2004. godine, drugi 2016. godine nakon smrti njezina oca, a treći je uvjetni otpust (na 51 dan) u srpnju 2019. godine, za brak njezine kćeri.
 • Nalini je nekoliko puta napisao molbe visokom sudu u Madrasu, tražeći prijevremeno puštanje na slobodu; međutim, svi su odbijeni.

Reference / izvori:[ + ]

1 Državnik
dva, 4 Hinduistički
3 Ispis
5 Časopis za slobodni tisak
6 Hindustan Times