Nirbhaya (žrtva silovanja u Delhiju) Dob, smrt, biografija, obitelj, činjenice i još mnogo toga

NirbhayaJeste
Pravo imeJyoti singh
NadimakNirbhaya
ProfesijaStudent fizioterapije
Osobni život
Datum rođenja1989. godina
Rodno mjestoBallia, Uttar Pradesh
Datum smrti29. prosinca 2012. (u 04:45)
Mjesto smrtiBolnica Mount Elizabeth, Singapur
Uzrok smrtiVišestruki neuspjeh organa (zbog brutalnog grupnog silovanja)
Dob (u trenutku smrti) 23 godine
NacionalnostIndijanac
Rodni gradBallia, Uttar Pradesh
Obrazovna kvalifikacijaDiploma iz fizioterapije
Obitelj Otac - Badrinath Singh
Majka - Asha Devi
Nirbhaya roditelji
Braća - dva
Brat Nirbhaya
Sestra - Nijedna
Religijahinduizam
Dječaci, poslovi i još mnogo toga
Bračni statusNeudata
Poslovi / DečkiAwindra Pratap Pandey (softverski inženjer)
Dečko iz Nirbhaye Awindra Pratap Pandey
Muž / supružnikN / A

Nirbhaya

Neke manje poznate činjenice o Nirbhayi

 • Nirbhaya je rođena kao Jyoti Singh u okrugu Ballia u Uttar Pradeshu 1989. godine.
 • Pripadala je zajednici Bhumihar.
 • Njezina se obitelj preselila u Delhi nakon što se otac zaposlio u zračnoj luci Palam u Delhiju.
 • Odgajana je na području Palama u Delhiju.
 • Nakon položenog 12. ispita, započela je pripreme za PMT (Pre Medical Test); međutim, nije pala na testu i odlučila je nastaviti daljnji studij fizioterapije. Upisala se na Institut za fizioterapiju u Dehradunu.
 • Vratila se u Delhi krajem 2012. godine i upisala se na program prakse u fizioterapijskoj bolnici sa sjedištem u Gurgaonu (danas Gurugram).
 • U noći 16. prosinca 2012. vraćala se kući s dečkom; nakon gledanja filma 'Život Pi' u Saketu u južnom Delhiju. Ukrcali su se u privatni autobus bijele boje kod Munirke za Dwarku, kojim su se oko 21:30 (IST) vozili joyrideri.
 • Kad su ušli u autobus, otkrili su da je u autobusu bilo samo još 6 osoba, uključujući vozača. Ubrzo su postali sumnjičavi kad je autobus skrenuo s uobičajene rute. Kad se njezin dečko usprotivio, 6 veselih vozača izrugivalo se paru i pitalo što rade u tako kasnom satu.
 • Ubrzo je došlo do prepucavanja između njezinog dečka i jojdera. Pretučen je željeznom šipkom i pao u nesvijest. Skupina muškaraca odvukla je Jyoti u stražnji dio autobusa i silovala je jednog po jednog.
 • Nakon pola sata grupa muškaraca izbacila je Jyoti i njezina dečka iz autobusa u pokretu u Mahipalpuru. Obojici su također oteli odjeću i stvari. Nirbhaya dok je bio na liječenju
 • Izvješća Nirbhaye o postmortu otkrila su da je zbog napada pretrpjela ozbiljne ozljede crijeva, trbuha i genitalija. Liječnici su također otkrili da je tupi predmet mogao biti korišten za prodiranje, što je policija kasnije potvrdila kao hrđavu šipku u obliku slova L (koristi se kao ručka za podizanje kotača).

  Istražni tim za silovanje u Delhiju

  Nirbhaya dok je bio na liječenju

 • Nakon početnog liječenja u bolnici Safdarjung u Delhiju, premještena je u bolnicu Mount Elizabeth u Singapuru na daljnju njegu gdje je podlegla ozljedama 29. prosinca 2012. Bus za silovanje iz Delhija
 • Nakon incidenta uslijedio je prosvjed širom zemlje. Tisuće prosvjednika sukobili su se s policijom na Indijskim vratima i brdu Raisina u New Delhiju. U demonstrante su pucali iz granata suzavca i vodenih topova. Mnoge zemlje južne Azije i Bliskog istoka također su osudile incident. Uhićenja bande u Delhiju
 • Dana 29. prosinca 2012. američko veleposlanstvo objavilo je izjavu; izražavajući sućut Nirbhayinoj obitelji. Ban Ki-moon (tadašnji glavni tajnik UN-a) izjavio je,

  Nasilje nad ženama nikada ne smije biti prihvaćeno, nikada opravdano, nikada tolerirano. Svaka djevojka i žena imaju pravo biti poštovani, cijenjeni i zaštićeni. ' • Slučaj je istražio tim policije u Delhiju predvođen IPS-ovim policajcem Chayom Sharmom.

  Logotip Nirbhaya Trust

  Istražni tim za silovanje u Delhiju

 • Tim Chaya Sharme morao se suočiti s poteškoćama u pronalaženju autobusa; jer je cestama Delhija vozilo više od 1600 privatnih autobusa bijele boje. Početni trag koji je tim dobio bio je da je autobus imao žute zavjese i crvena sjedala. Na temelju toga ušli su u uži izbor za oko 300 autobusa i uz pažljiv napor tima ušli su u ciljni autobus u nuli unutar 18 sati od incidenta.

  Smrtna rečenica za silovanje iz Delhijske bande

  Bus za silovanje iz Delhija

 • U brzoj akciji, tim policije iz Delhija predvođen Chaya Sharmom prošao je intenzivnu akciju potrage i uhitio sve optužene u roku od 24 sata od incidenta. Šest optuženih identificirani su kao Ram Singh (vozač), Mukesh Singh (brat Ram Singha), Vinay Sharma (pomoćnik instruktora u teretani), Pawan Gupta (prodavač voća) i 17-godišnjak (iz Badauna u Uttaru Pradesh).

  Rupali Sood (model punjabi) Visina, težina, dob, poslovi, biografija i još mnogo toga

  Uhićenja bande u Delhiju

 • U intervjuu je Chaya Sharma otkrio da je moguće zadržati osuđenike samo zbog Nirbhayinih dosljednih izjava. Sjetila se kad je prvi put u bolnici upoznala Nirbhayu (23-godišnju pripravnicu za fizioterapiju); boreći se za svoj život nakon brutalnog silovanja, njezin je stav bio upečatljiv. Dalje je rekla da je Nirbhayin stav bio vrlo pozitivan i da se nikada nije zalepila kao što to obično čine žrtve silovanja.

  Oni koji su mi to učinili, ne štede ih. '

  To su riječi koje je policajac Chaya Sharma čuo od Nirbhaye.

 • Tijekom suđenja šestorici optuženih, Ram Singh počinio je samoubojstvo u zatvoru, dok je maloljetnik poslan u popravnu ćeliju. Abhishek Kapoor (redatelj) Dob, supruga, djeca, biografija i još mnogo toga
 • U prosincu 2013. obitelj žrtve osnovala je „Nirbhaya Trust“. Glavni cilj Trusta je pružiti utočište i pravnu pomoć ženama koje su doživjele nasilje.

  Roshni Bhatia (modni bloger) Visina, dob, suprug, djeca, obitelj, biografija i još mnogo toga

  Logotip Nirbhaya Trust

 • 2013. godine američki State Department dodijelio je Nirbhayi posthumno „Međunarodnu nagradu za hrabrost“.
 • 13. ožujka 2014. godine, Visoki sud u Delhiju potvrdio je smrtnu kaznu za sva četvoricu osuđenih muškaraca.
 • Dana 5. svibnja 2017. godine, Vrhovni sud potvrdio je kaznu Višeg suda u Delhiju.

  Carolina Marín Visina, težina, dob, biografija i još mnogo toga

  Smrtna rečenica za silovanje iz Delhijske bande

 • Dana 7. siječnja 2020., Patiala House Court u Delhiju naložio je vješanje četvero osuđenika na smrt osuđenih u 7 sati ujutro, 22. siječnja 2020. Nirbhayina majka podnijela je molbu Sudu kuće Patiala, putem svojih zagovornika Jitendre Kumar Jha i Seeme Kushwahe. Prema njegovom nalogu, sudac za dodatna zasjedanja Satish Kumar Arora primijetio je da su osuđenici ili iscrpili svoje pravne lijekove ili neke od njih nisu izvršili, iako im je dato dovoljno vremena i mogućnosti.
 • Navodno je nekoliko trenutaka prije sudske naredbe da će visjeti u 7 sati ujutro 22. siječnja majka jednog od njih molila za život. Majka osuđenika Mukesh Singha prišla je majci Nirbhaye, držala je sari u gestikulaciji i molila:

  Puko bete ko maaf kar do. Glavni uski zindagi ki bheekh maangti hoon (Molim te oprosti sinu. Preklinjem te za njegov život). '

  Plakala je. Kao i Nirbhayina majka, koja je odgovorila:

  Imao sam i kćer. Što se dogodilo s njom, kako mogu zaboraviti? Sedam godina čekam pravdu ... ”

 • Nakon što su prošli dugotrajne sudske lijekove, optuženi, Pawan, Mukesh, Vinay i Akshay konačno su obješeni do smrti u zatvoru Tihar u Delhiju ujutro 20. ožujka 2020. Navodno, osuđenici nisu izrazili nikakvu 'posljednju želju'.
 • Iako indijski zakon ne dopušta javno otkrivanje imena žrtve silovanja, Nirbhayina majka je javno otkrila svoje pravo ime (tj. Jyoti Singh) na njezinu 3. godišnjicu smrti 2015. godine u Jantar Mantaru u New Delhiju.

 • 2015. snimljen je dokumentarni film, Indijska kći (u režiji i produkciji Leslee Udwin), koji je bio dio BBC-jeve serije Storyville. Međutim, film je zabranjen u Indiji; jer indijski zakon ne dopušta objavljivanje imena žrtve silovanja.