Rani Lakshmibai Dob, kasta, muž, djeca, obitelj, priča i biografija

Rani LakshmibaiBio/Wiki
Pravo imeManikarnika Tambe (Rođena)
Nadimak (i)Manu Bai, 'Joan of Arc' iz indijske borbe za neovisnost
ProfesijaKraljica
Osobni život
Datum rođenja19. studenog 1828
Rodno mjestoVaranasi, Uttar Pradesh, Indija
Datum smrti18. lipnja 1858
Mjesto smrtiKotah Ki Serai, blizu Gwaliora, Indija
Dob (u trenutku smrti) 29 godina
Uzrok smrtiMučeništvo
Horoskopski znak / sunčani znakŠkorpion
NacionalnostIndijanac
Rodni gradOkrug Bithoor, Cawnpore (sada Kanpur), Uttar Pradesh, Indija
Religijahinduizam
KastaMarathi Brahmin
HobijiJahanje, mačevanje i pucanje
Odnosi i više
Bračni statusUdovac (u trenutku smrti)
Datum vjenčanja19. svibnja 1842. godine
Obitelj
Muž / supružnikMaharaja Gangadhar Rao Newalkar
Rani Lakshmibai suprug Gangadhar Rao Newalkar
Djeco Oni su - Damodar Rao (posvojeno dijete)
Kći - Nijedna
Roditelji Otac - Moropant Tambe
Majka - Bhagirathi Sapre
Svekar - Subedar Shivram Bhau
Braća i sestreNepoznato

Rani Lakshmibai

Neke manje poznate činjenice o Raniju Lakshmibaiju

 • Rani Lakshmibai rođen je u mjestu Kashi (danas Varanasi) u obitelji Marathi Brahmin. Njezin otac, Moropant Tambe, bio je savjetnik na sudu Peshwa u okrugu Bithoor u Uttar Pradeshu, a majka, Bhagirathi Sapre, bila je religiozna dama.
 • Njezina je majka umrla kad su joj bile samo četiri godine, a nakon toga otac se brinuo za nju i doveo je u Bithoor, gdje je radio.
 • Otac ju je odgojio i motivirao da nauči jahati, mačevati i pucati.
 • Voljela je jahati, imala je dvije kobile po imenu Sarangi i Pavan, i jednog konja zvanog Badal.
 • Odrasla je s Nanom Sahib (zvana Nana Rao Peshwa) i Tantijom Tope, koji su joj kasnije pomogli tijekom pobune 1857. godine. Nana Rao Peswa

  Tantia Tope

  Rani Lakshmibai

  Nana Rao Peswa • 1842. godine, u dobi od četrnaest godina, udala se za četrdeset godina, Gangadhara Rao Newalkara, koji je bio tadašnji Maharaja iz Jhansija.

  Lord Dalhousie

  Suprug Rani Lakshmibai Gangadhar Rao Newalkar

 • Ranije je njezino kraljevstvo Jhansi bilo poznato i kao 'Jhainsi' (znači prilično nejasno).
 • Nakon vjenčanja nazvana je kao 'Lakshmibai', gdje riječ 'Lakshmi' prikazuje ime božice bogatstva, a 'Bai' je naslov koji je dobio 'Rani' ili 'Maharani'.
 • Kaže se da se hram u kojem su se oboje vjenčali nalazi u mjestu Jhansi u saveznoj državi Uttar Pradesh i ima veliku povijesnu važnost među lokalnim stanovništvom.
 • 1851. godine rodila je dječačića po imenu Damodar Rao, koji je umro od kronične bolesti nakon četiri mjeseca od njegova rođenja.
 • Nakon smrti Damodar Rao, njezin suprug Gangadhar Rao usvojio je sina svog rođaka po imenu Anand Rao.
 • Kaže se da se Gangadhar Rao nije mogao oporaviti od smrti svog sina i umro je zbog pogoršanog zdravstvenog stanja 1853. godine.
 • Rani Lakshmibai imala je samo 25 godina u trenutku suprugove smrti, a nakon njega postala je Rani Jhansija i željela je da njegov sin Damodar Rao vlada dominacijom Jhansi.
 • Nakon smrti supruga, Britanci su pronašli jednostavan način da okupiraju regiju Jhansi. U ožujku 1854. britanska vlada dodijelila joj je godišnju mirovinu od 60 000 rupija i naredila joj da napusti utvrdu.
 • Tadašnji generalni guverner Britanske Indije, Lord Dalhousie, primijenio je Doktrinu lapsea i spomenuo da prema zakonu Damodar Rao nema prava na prijestolje Jhansi jer je bio usvojeno dijete Gangadhara Raoa.

  Autoportret Johna Langa

  Lord Dalhousie

 • Prema izvorima, 8. lipnja 1854., zagovornik australskog podrijetla po imenu John Lang podnio je peticiju protiv Doktrine lorda Dalhousiea o nestanku.

  Portret Rani Lakshmibai i njezina sina na bojnom polju

  Autoportret Johna Langa

 • Da bi se borila protiv britanske vojske, okupila je vojsku od 14000 pobuna, koja uključuje mnoge hrabre ratnike poput Tantia Tope, Nana Rao Peshwa, Gulam Gaus Khan, Dost Khan, Khuda Baksh, Deewan Raghunath Singh, Deewan Jawahar Singh i žene ratnice poput kao Jhalkari Bai , Sundar-Mundar i mnogi drugi.
 • 1857. godine pokrenula je pobunu protiv Britanaca i s bijesom proglasila 'Mai Apni Jhansi Nahi Dungi' ('Neću pustiti svog Jhansija'). Hrabro se borila protiv Britanaca sa svojim sinom Damodar Raom vezanim na leđima i s mačevima u rukama.

  Skica Jhalkaribaija

  Portret Rani Lakshmibai i njezinog sina na bojnom polju

 • Kada je general Hugh Rose iz britanske vojske napao Jhansija s velikom vojskom tijekom pobune 1857. godine, bilo je Jhalkari Bai koji su pomogli Rani Lakshmibai pobjeći imitirajući se kao Rani Lakshmibai; dajući Rani Lakshmibaiu dovoljno vremena za bijeg sa stražnjih vrata tvrđave.

  Zastava koju je koristio Rani Lakshmibai u ratu za neovisnost 1857

  Skica Jhalkaribaija

 • 17. lipnja u Kotah ki Serai, veliki kontingent britanskih trupa, kojim je zapovijedao general Smith, borio se s Ranijevom pobunjenom vojskom. Prema izvorima, nakon galantne borbe protiv Britanaca, konačno je podlegla ozljedama. Međutim, Rani je željela da britanske trupe ne otkriju njezino tijelo, pa su je njezini osobni čuvari odveli u obližnji Gangadas Mutt, gdje ju je nakon smrti kremirao pustinjak. U trenutku svoje smrti navodno je imala 29 godina.

  Rani Lakshmibai Samadhi Sthal

  Zastava koju je koristio Rani Lakshmibai u ratu za neovisnost 1857

 • Nakon njezine smrti, prema britanskom izvještaju o bitci, Hugh Rose, stariji časnik britanske vojske, opisao ju je kao pametnu, lijepu i kao najopasniju vođu indijske borbe za slobodu.
 • Njeno počivalište pretvoreno je u spomen pod nazivom 'Samadhi Sthal iz Rani Lakshmibaija', smješten u gradu Gwalior Madhya Pradesh.

  Pismo koje je napisao Rani Lakshmibai

  Rani Lakshmibai Samadhi Sthal

 • 2009. godine akademici su pronašli prethodno neotkriveno pismo Ranija Lakshmibaija. Pismo je napisao Rani iz Jhansija generalnom guverneru Istočnoindijske tvrtke (EIC), lordu Dalhousieju. Prema izvorima, u pismu je spomenula o prijevarnim trikovima lorda Dalhousiea u anektiranju svoje suverene države Jhansi.

  Slika sultana Jehan Beguma na razglednici

  Pismo koje je napisao Rani Lakshmibai

 • U svibnju 2010. godine na razglednici je objavljena slika kraljice u znak sjećanja na mučeništvo Rani Lakshmibai. Zapravo, slika objavljena na Razglednici nije bila Rani Lakshmibai, već slika sultana Jehan Beguma, kraljice Bhopala, i od tada, ta se slika koristi u raznim publikacijama kao slika Ranija iz Jhansija, Lakhsmibai.

  Subhadra Kumari Chauhan

  Slika sultana Jehan Beguma na razglednici

 • Poznata balada 'Khoob Ladi Mardani, Wo To Jhansi Wali Rani Thi', koju je napisao Subhadra Kumari Chauhan, sama je po sebi oličenje spisa. Pjesma se uvijek kod ljudi osjeća jingoistično, kao i nostalgično za indijskom borbom za slobodu. Evo i video balade koju je otpjevao poznati klasični indijski pjevač, Shubha Mudgal u Parlamentu na proslavi 150 godina Prvog pokreta za slobodu u Indiji.

  Kangana Ranaut kao Rani Lakshmibai U Manikarniki

  Subhadra Kumari Chauhan

 • Evo videozapisa koji prikazuje svaki kutak utvrde Jhansi.

 • Postoje razni filmovi koji prikazuju život Ranija Lakshmibaija. Neki od njih su Jhansi Ki Rani Laxmibai (2012), Jhansi Ki Rani (1953) i mnogi drugi.
 • 2018. snimljen je bollywoodski film pod nazivom ‘Manikarnika’ koji je nadahnut životom Rani Lakshmibai u kojem je njezin lik tumačio Kangana Ranaut.

  Rohit Shetty (redatelj) Visina, težina, dob, supruga, poslovi, biografija i još mnogo toga

  Kangana Ranaut kao Rani Lakshmibai U Manikarniki

 • Evo zanimljivog videozapisa o biografiji Ranija Lakshmibaija: