Subhas Chandra Bose Dob, smrt, kasta, supruga, djeca, obitelj, biografija i još mnogo toga

Netaji Subhash Chandra Bose

Jeste
Puno imeSubhas Chandra Bose
NadimakNetaji
ProfesijaPolitičar, vojni vođa, časnik državne službe i borac za slobodu
Politička strankaIndijski nacionalni kongres (1921.-1939.)
Logo starog indijskog nacionalnog kongresa
Blok cijele Indije (1939.-1940.)
Logotip cijelog indijskog bloka
Političko putovanje• Predsjednik svih indijskih nacionalnih kongresa (1923)
• Tajnik državnog kongresa u Bengalu (1923)
• Glavni tajnik Kongresa (1927)
• Gradonačelnik Calcutte (1930)
Poznate parole'Tum Mujhe Khoon Do, glavni Tumhe Azadi Dunga'
'Jai Hind'
'Dilli Chalo'
'Ittefaq, Etemad, Qurbani'
Fizička statistika i više
Visina (približno)u centimetrima - 179 cm
u metrima - 1,79 m
u inčima inča - 5 ’9'
Težina (približno)u kilogramima - 75 kg
u kilogramima - 165 lbs
Boja očijuCrno
Boja koseSol i papar (polućelav)
Osobni život
Datum rođenja23. siječnja 1897
Datum smrti18. kolovoza 1948. (prema japanskoj novinskoj agenciji)
Uzrok smrtiNije potvrđeno (Prema više izvora - Avion se srušio u Tajpeju, Tajvan)
Dob (u trenutku smrti) 48 godina
Mjesto rođenjaCuttack, Odisha, Indija
Horoskopski znakVodenjak
Potpis Subhas Chandra Bose Potpis
NacionalnostIndijanac
Rodni gradCuttack, Odisha, Indija
Kuća Subhasa Chandra Bose u Cuttacku, Odisha
ŠkolaProtestantska europska škola
Ravenshaw Collegiate School, Cuttack, Odisha, Indija
Fakultet / sveučilištePredsjednički koledž / Škotski crkveni koledž / Fitzwilliam College
Obrazovna kvalifikacijaBachelor of Arts (BA)
Obitelj Otac - Janakinath Bose
Majka - Prabhavati Devi
Brat - Sharat Chandra Bose i još 6
Sestre - 6
Subhas Chandra Bose (ekstremno desno) sa svojom obitelji
Religijahinduizam
KastaKayastha
HobijiČitanje i pisanje
Kontroverze• Subhas Chandra Bose uvijek se zalagao za samoupravljanje (Swaraj). Ideologija Netajija da primijeni silu protiv Britanaca nije bila puno hvaljena Mahatma Gandhi , budući da je čvrsto vjerovao u Nenasilje i Satyagraha. Stoga je rezultiralo razdvajanjem Indijskog nacionalnog kongresa (INC) 1939. godine. 22. lipnja 1939. Subhas Chandra Bose formirao je 'Naprijed blok', koji je bio frakcija Indijskog nacionalnog kongresa.

• Netaji je također osnovao vlastitu banku pod nazivom 'Azad Hind Bank', koja ima vlastitu denominaciju od 1, 10, 100, 1000 i 1 lakh. Osnovana je za korištenje usluga banke za rad Azad Hind Fauj, a ukupna donacija iznosila je približno 63,7 kilograma zlata. Prikupljeni novac dugo ostaje misterij, ali kasnije je otkriveno da je taj iznos prebačen u Reserve Bank Of India, Kolkata.
Valuta Azad Hind
Djevojke, poslovi i još mnogo toga
Bračni statusOženjen
Supruga / supružnikEmilie Schenkl
Emilie Schenkl
Datum vjenčanjagodine 1937
Djeco Oni su - Nijedna
Kći - Anita Bose Pfaff
Subhas Chandra Bose kći Anita Bose Pfaff

Subhas Chandra BoseNeke manje poznate činjenice o Subhasu Chandri Bose

 • Je li Subhas Chandra Bose pušio ?: Da Sudheer Babu Visina, težina, dob, supruga, poslovi i još mnogo toga
 • Je li Subhas Chandra Bose pio alkohol ?: Nije poznato
 • Subhas Chandra Bose otišao je u Englesku na daljnje studije i pojavio se na Indijskom državnom ispitu (ICS), gdje je zauzeo 4. mjesto među šest uspješnih kandidata. Kasnije 1921. dao je ostavku na položaj, jer nije želio surađivati ​​s britanskom vladom. Karti Chidambaram Dob, supruga, kasta, djeca, obitelj, biografija i još mnogo toga
 • Pokrenuo je novine pod nazivom 'Swaraj' i preuzeo odgovornost za promidžbu Kongresnog odbora provincije Bengal. Također je bio izvršni direktor Calcutte Municipal Corporation i urednik novina pod nazivom 'Naprijed'.
 • Nakon što je pročitao toliko incidenata o eksploataciji kolega Indijanaca od strane britanske vlade, Subhash je 1916. navodno pretukao i premlatio jednog od svojih britanskih učitelja E F Ottena; kao što je profesor dao rasističku primjedbu protiv indijskih učenika. Zbog toga je Subhash Chandra Bose izbačen iz Predsjedničkog koledža, a također je protjeran sa Sveučilišta u Calcutti.
 • 16. siječnja 1941. Bose je pobjegao iz svoje kuće na putu Elgin (Calcutta) za Njemačku preko Afganistana i Sovjetskog Saveza, zajedno sa svojim rođakom Sishir Kumar Boseom. Nosio je dugački ogrtač i široku pidžamu (baš poput ‘Pathana’) kako ne bi bio prepoznat. Automobil koji je koristio za bijeg bio je automobil njemačke proizvodnje Wanderer W24 Sedan (reg. Br. BLA 7169), koji je sada izložen u njegovoj kući Elgin Road u Kolkati. Manasi Naik (Aishwarya Rai’s Lookalike) Dob, dečko, suprug, obitelj, biografija i još mnogo toga
 • Subhas Chandra Bose uzeo je pomoć nacista (Njemačka) i carskog Japana, tražeći savez sa svakim od njih kako bi napao britansku vladu u Indiji. Uz carsku japansku pomoć, ponovno je organizirao i kasnije vodio Azad Hind Fauj ili Indijsku nacionalnu vojsku (INA), formiranu s indijskim ratnim zarobljenicima i plantažama iz Britanske Maleje, Singapura i drugih dijelova jugoistočne Azije, protiv Britanske snage.
 • Jankinath Bose, otac Subhasa Bosea, bio je istaknuti i bogati odvjetnik u Cuttacku. Shakti Mohan Visina, težina, dob, poslovi, biografija i još mnogo toga
 • Subhas Chandra Bose rođena je kao 9. dijete u obitelji od 14 djece.
 • Također je napisao knjigu pod naslovom 'Indijska borba', koja je pokrivala indijski pokret za neovisnost u godinama 1920–1934. Iako je objavljena u Londonu 1935. godine, britanska je vlada zabranila knjigu u indijskoj koloniji; iz straha da će to potaknuti nemir. Virendra Saxena Dob, obitelj, supruga, biografija i još mnogo toga
 • Supruga Subhasa Chandra Bose predstavljena je Boseu preko zajedničkog prijatelja dr. Mathura, indijskog liječnika koji živi u Beču. Bose ju je imenovao da napiše njegovu knjigu. Ubrzo su se zaljubili i potajno vjenčali bez svjedoka 1937. Prema njegovoj kćeri, Emilie Schenkl (Boseova supruga) bila je vrlo privatna žena i nikad nije puno govorila o svojoj vezi sa Subhasom Chandrom Boseom. Abhilash Thapliyal Visina, težina, dob, supruga, biografija i još mnogo toga
 • Misterij Netajijeve smrti još uvijek nije riješen, dok neki izvori kažu da je poginuo u zrakoplovnoj nesreći u Taipeiju 18. kolovoza 1945., dok drugi izvori kažu da su ga Britanci ubili. Rasprave o statusu njegove smrti bile su vruć krug u medijima širom svijeta.
 • General-bojnik G. D. Bakshi u svojoj knjizi „Bose: Indijski samuraj - Netaji i vojna procjena INA-e“ rekao je da Bose nije poginuo u zrakoplovnoj nesreći tijekom bijega iz Japana u Sovjetski Savez. Bose je snimio tri radio emisije iz Sibira, zbog tih emisija Britanci su saznali da je Bose pobjegao u Sovjetski Savez. Britanci su se tada obratili sovjetskim vlastima i zatražili da im se mora dopustiti da ispitaju Bosea, na što su sovjetske vlasti prihvatile njihov zahtjev i predale im Bosea. Tijekom ispitivanja Bose je nasmrt mučen. Kunal Kamra Wiki, dob, djevojka, obitelj, biografija i još mnogo toga
 • Kako bi potvrdila postojanje Emilie Schenkl (supruge Netaji), Sarat Chandra Bose (Netajijev stariji brat), napisala je pismo Emilie, u svom odgovoru Sarat Chandri Bose, Emilie je napisala pismo od 26. srpnja 1948. godine. Adhora Khan (glumica) Visina, težina, dob, dečko, biografija i još mnogo toga
 • Netajijeva kći, Anita Bose Pfaff, imala je samo četiri mjeseca kad ju je Bose ostavio s majkom i preselio u jugoistočnu Aziju. Od tada je njezina majka bila jedini dobitnik kruha u obitelji. Pfaff po rođenju nije dobila očevo prezime i odrasla je s imenom Anita Schenkl.
 • Anita Pfaff radila je kao profesorica ekonomije na Sveučilištu u Augsburgu i udala se za Martina Pfaffa.
 • Prema japanskoj novinskoj agenciji Do Trzei, Boseovo tijelo kremirano je u glavnom krematoriju Taihoku u kolovozu 1945. godine.
 • 23. kolovoza 1945. japanska novinska agencija Do Trzei objavila je smrt Bosea i Shidee (jednog od njegovih japanskih dobrovoljaca). 7. rujna 1945. japanski časnik, poručnik Tatsuo Hayashida, odnio je Boseov pepeo u Tokio, a sljedećeg jutra uručen je predsjedniku indijske Lige neovisnosti Tokia Rami Murti.
 • 14. rujna održan je parastos za Bosea u Tokiju, a nekoliko dana kasnije pepeo je predan svećeniku hrama Renkōji iz Nihirenskog budizma u Tokiju. Otkad su oni (pepeo) još uvijek tamo.
 • INA, koju je osnovao Netaji, imala je svoju zasebnu jedinicu pod nazivom Rani iz pukovnije Jhansi (nazvanu po Rani Lakshmi Bai), na čijem je čelu bio kapetan Lakshmi Sahgal. Smatra se prvim te vrste u Aziji.
 • Postoje razni filmaši koji su u filmovima pokušali obojiti dojam Subhasa Chandre Bosea.

 • Pronađeni su komadići dokaza koji bi se odnosili na 'Gumnanmi Baba'to Subhas Chandra Bose. Gumnami Baba proveo je veći dio svog života u Faizabadu (Uttar Pradesh), trebao je biti prerušen u Subhasa Chandru Bosea. Kaže se i da se nikada nije pojavio javno.

 • Evo video zapisa Govora koji je održao sam Subhas Chandra Bose:

kada je rođena Saina Nehwal