Top 10 ženskih faraona drevnog Egipta

Ženski faraoni starog EgiptaRanije su se egipatske kraljevske akvizicije prvenstveno oslanjale na žensku krvnu liniju; kao što su drevnim egipatskim dinastijama već dulje vrijeme vladali brojni faraoni. O svemu tome može se zaključiti znajući važnost ženskih faraona Drevnog Egipta. Neke velike ženske monarhice starog Egipta uključuju Hatshepsut, Sobekneferu, Cleopatra, Arsinoë II i druge. Neke od tih ženskih kraljica vladale su dulje od bilo kojeg drugog muškog monarha iz autohtone egipatske dinastije. Pogledaj!

1. Hačepsut

Faraon Hačepsut

Hatšepsut je bio peti faraon Osamnaeste egipatske dinastije. Službeno, vladala je zajedno s Thutmoseom III. Bila je glavna supruga Tutmozisa II., Oca Tutmozisa III. Hatshepsut se smatra jednim od najuspješnijih faraona koji su imali dugu i pobjedničku vladavinu obilježenu izvanrednim zgradama i trgovačkim putovanjima.

Grobnica faraona HačepsutHram mrtvačnice kraljice Hatshepsut, Djeser-Djeseru, nalazi se ispod litica u Deir el Bahariju na zapadnoj obali Nila u blizini Doline kraljeva u Egiptu.

gautam gulati visina u stopalima

2. Khentkaus I

Khentkaus I faraon

Khentkaus I, koja se naziva i Khentkawes, bila je kraljica Drevnog Egipta tijekom 4. dinastije. Za nju se tvrdilo da je kći faraona Menkaure i supruga oba kralja Shepseskafa i Userkafa. Khentkaus Bila sam majka Sahure. Khentkaus I bio je genealoška veza između sukcesijskih linija 4. i 5. dinastije Egipta.

Khentkaus I faraonska grobnica

Khentkaus Pokopan sam u Gizi. Njezina se grobnica zove LG 100 i G 8400, a nalazi se u Središnjem polju, u blizini piramide Menkaure.

3. Merneith

Merneith Faraon

Merneith je bila prva žena faraon starog Egipta tijekom prve dinastije. Službeno, ona je najranija vladarica kraljice u zabilježenoj povijesti Drevnog Egipta. Vjeruje se da je Merneith kći Djera i vjerojatno je bila starija kraljevska supruga Djeta.

Merneith Faraonova grobnica

Merneith je pokopan u Nekropoli u Abydosu. Kraljica Merneith vladala je otprilike 2946. pr. Kr. Do 2916. pr.

4. Sobekneferu

Faraon Sobekneferu

Sobekneferu je bila kći faraona Amenemhata III. Faraonom je postala nakon smrti brata Amenemhata IV. Sobekneferu je bio posljednji vladar dvanaeste egipatske dinastije i vladao je gotovo četiri godine od 1806. prije Krista do 1802. pr.

Faraonova grobnica Sobekneferu

Pretpostavljalo se da je Sobekneferu pokopan u južnom kompleksu piramida u Mazghuni. Na tom je mjestu otkriveno piramidalno djelo kraljice Sobekneferu.

5. Neferneferuaten (Nefertiti)

Neferneferuaten faraon

Neferneferuaten je vladao kao faraon pred kraj razdoblja Amarne tijekom osamnaeste dinastije. Osamnaesta dinastija Drevnog Egipta (oko 1550. - oko 1292. pr. Kr.) Možda je najbolja dinastija. Kraljica Nefertiti bila je kraljevska supruga faraona Akhenatona i vladala je 17 godina.

doba ovna nath kovind

Neferneferuaten Faraonova grobnica

Neferneferuaten je vjerojatno bila jedna od osoba pokopanih u odaji u Kraljevskoj grobnici u Amarni.

6. Kleopatra VII Filopator

Kleopatra VII Filopator Faraon

Kleopatra VII Filopator bila je posljednji faraon Drevnog Egipta. Bila je majka Cezariona i bila je članica dinastije Ptolemej, obitelji grčkog podrijetla koja je vladala ptolomejskim Egiptom.

Kleopatra VII Filopator Faraonska grobnica

Davno izgubljena grobnica nalazi se negdje u blizini Aleksandrije u Egiptu. Međutim, grobna grobnica Kleopatre VII Filopator iz 30. godine prije Krista još uvijek nije poznata.

7. Twosret

Twosret Faraon

Twosret je bio posljednji poznati vladar i posljednji faraon devetnaeste egipatske dinastije. Vladala je Egiptom oko sedam godina. Kaže se da je Twosret kći Merneptaha i Takhata, a druga kraljevska supruga Setija II.

Twosret Faraonova grobnica

U grobnici KV56, smještenoj u Dolini kraljeva, otkriveni su neki predmeti koji su izvorno pripadali Twosretu i njezinoj obitelji. Međutim, nema drugih dokaza o njezinoj grobnici.

8. Arsinoë II

Arsinoë II faraon

Arsinoë II bila je prva kći faraona Ptolomeja I Sotera. Bila je ptolemejska kraljica i ko-regent Drevnog Egipta sa svojim suprugom Ptolomejem II. Filadelfom.

Arsinoë II Faraonova grobnica

Arsinoe i Ptolomej pokopani su u svojoj kraljevskoj prijestolnici Aleksandriji.

9. Nitocris

Nitocris faraon

Nitocris se tvrdi kao posljednji faraon šeste dinastije drevnog Egipta. Pretpostavlja se da je kći Pepija II i kraljice Neith. Kraljica Nitocris vladala je dvanaest godina i na kraju svog života vratila je red i stabilnost u Egiptu.

Nitocrisova faraonska grobnica

Nitocrisov najprivlačniji doprinos povijesti bila je njezina grobnica, koja je sagrađena na jednom od mnogih babilonskih vrata. Na njezinoj grobnici bio je napisan natpis.

10. Ahhotep I

Ahhotep I faraon

Ahhotep I vladao je krajem sedamnaeste egipatske dinastije. Drevna egipatska kraljica Ahhotep I bila je kći kraljice Tetisheri i Senakhtenre Ahmose.

Ahhotep I faraonska grobnica

Vanjski lijes kraljice Ahhotep I prepokopan je u TT320 u Deir el Bahariju.

sai dharam tej očeve fotografije