Tukaram Mundhe (IAS) Dob, kasta, supruga, djeca, obitelj, biografija i još mnogo toga

Tukaram MundheBio/Wiki
Puno imeTukaram Haribhau Mundhe
ProfesijaSlužbenik IAS-a
Fizička statistika i više
Visina (približno)u centimetrima - 172 cm
u metrima - 1,72 m
u stopama i inčima - 5 ’8'
Boja očijuCrno
Boja koseCrno
Karijera
Nagrade, počasti, postignuća• 'Najbolji sakupljač' (Solapur) za razdoblje 2015.-2016. Od strane vlade Maharashtre
Nagrada za najboljeg kolekcionara Tukaram Mundheu

• Nagrada 'Waterman of Maharashtra' u kategoriji Administrativna od strane IBN Lokmat koju je uručio CM Maharashtra 2016. godine.

• 'Nagrada Indian Express za izvrsnost u upravljanju' kojom je proslavljen najbolji rad DM-a u cijeloj zemlji
Nagrada za izvrsnost u upravljanju IAS Tukaram Mundhe
Osobni život
Datum rođenja3. lipnja 1975. (utorak)
Dob (kao u 2020) 45 godina
Rodno mjestoSelo Tadsona, okrug Beed, Maharashtra
Horoskopski znakBlizanci
NacionalnostIndijanac
Rodni gradSelo Tadsona, okrug Beed, Maharashtra
ŠkolaŠkola Zilla Parishad, Beed
Fakultet / sveučilišteDr. Babasaheb Ambedkar Sveučilište Marathwada, Aurangabad
Edukacijske kvalifikacije)• Prvostupnik političkih znanosti, sociologije i povijesti (od Dr.
Sveučilište Babasaheb Ambedkar Marathwada, Aurangabad 1996. godine)
• MA političkih znanosti (1998)
KastaVanjari [1] Vanjari Vivah
Kontroverze• U listopadu 2016. godine korporati koji su bili izabrani predstavnici Općinske korporacije Navi Mumbai (NMMC) podnijeli su zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Tukaram Mundheu. Tvornici su tvrdili da Tukaram nije poštovao izabrane predstavnike. Dalje su opisali Tukarama kao diktatorski stil koji je vjerovao samo u birokraciju i nije vjerovao u demokratske vrijednosti, a to su bili razlozi zbog kojih mu je izglasan nepovjerenje. [dva] Financial Express

• U kolovozu 2018. izabrani predstavnici općinske korporacije Nashik (NMC) predvođeni BJP-om podnijeli su zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Tukaramu Mundheu. U pismu se navodi da Tukaram samovoljno donosi odluke bez da povjerava izabrane predstavnike. Govoreći o tom pitanju, Tukaram Mundhe rekao je, 'Radio sam samo prema zakonu. Moj sustav rada ne prijeti nikome, već se temelji na određivanju prioriteta. Osim toga, vremenski je ograničen, a time i usmjeren na rezultat. Vjerujem da ovaj prijedlog za izglasavanje nepovjerenja nije protiv mene, već protiv dobrog upravljanja. Posljednjih šest mjeseci pokušavam uspostaviti sustave. Radio sam krajnje transparentno. Ovaj je posao vođen procesom i usmjeren na rezultate. ' [3] Hindustan Times

• Dana 8. lipnja 2020., policijska postaja Ganeshpeth registrirala je FIR protiv tadašnjeg civilnog poglavara Tukarama Mundhea zbog kršenja ograničenja zaključavanja prisustvom događaju kojem je prisustvovalo 200 ljudi. [4] The Times of India

• Dana 28. lipnja 2020., bivši službenik Nagpur Smart and Sustainable City Development Corporation Ltd (NSSCDCL) podnio je policijsku prijavu protiv Tukarama Mundhea zbog ponižavanja i uznemiravanja. U svojoj je žalbi napisala da Mundhe želi da otkrije neke interne podatke o odjelu NSSCDCL, s čime se nije složila. Zbog toga je Mundhe pobjesnio i počeo je uznemiravati dajući joj pogrdne komentare. [5] The Times of India
Odnosi i više
Bračni statusOženjen
Datum vjenčanjaGodina: 2009
Obitelj
Supruga / supružnikArchana Mundhe
Tukaram Mundhe sa suprugom
Roditelji Otac - Haribhau Mundhe
Majka - Aasrabai Mundhe
Tukaram Mundhe
Braća i sestre Brat - Ashok Mudhe (kolekcionar)
Ashok Mundhe
Djeco Oni su - Agastya Mundhe
Kći - Ashana Mundhe
Tukaram Mundhe sa suprugom i djecom
Novčani faktor
Plaća (približno)1,44.000 kn (kao službenik IAS-a) [6] embibe.com

IAS Tukaram Mundhe izlazi iz svog ureda

Neke manje poznate činjenice o Tukaram Mundheu

 • Tukaram Mundhe je službenik IAS-a iz Maharashtre iz 2005. godine. Poznato je da je jedan od najpoštenijih i najpoštenijih časnika u Indiji.
 • Tukaram Mundhe rođen je u poljoprivredničkoj obitelji niže srednje klase koja je živjela u kući izgrađenoj od blatne opeke. Djetinjstvo je proveo radeći na svojim farmama. Njegov dan započeo je ranojutarnjim aktivnostima na poljima, nakon čega je slijedila škola, a zatim opet na farmi. Za razliku od ostale privilegirane djece, nije se mogao igrati nakon povratka iz škole ili čak tijekom odmora.
 • Njegovo je selo nekada svjedočilo dugim prekidima struje, zbog kojih se često morao probuditi usred noći (kad bi se vratila struja) kako bi napojio usjeve.
 • Od ograde do kopanja bunara, sjetve sjemena, obavljanja pozamašnih poslova na farmama danonoćno, pa čak i tijekom dana kada su polja bila preklopljena, do prodaje poljoprivrednih proizvoda na tržnici, sve je to radio.
 • Najbolje je bilo što Mundhe nikada nije krivio svoju obitelj za poteškoće kroz koje je morao proći tijekom svojih djetinjstva. Uvijek je razumio situaciju u kojoj je živjela njegova obitelj. On kaže,

  To je radila moja majka, moj otac, pa sam i ja bio prirodno sklon tome. I mislim da to nisam učinila nevoljko. Učinio sam to svojevoljno. Ta disciplina, zaduženost i način funkcioniranja ušli su u moj život prilično rano. Bila sam jako usredotočena od početka, u svom poslu i učenju. '

 • Mundhe je nakon 10. razreda napustio svoje selo i prebacio se u Aurangabad na više studije.
 • Kako se Tukaram preselio u Aurangabad, doživio je kulturni šok. Dječak koji je dolazio iz malog sela nije bio upoznat sa suvremenim načinom života u gradu. Nije bio svjestan novina, trgovačkih centara i kina. Tek je sa 16 godina prvi put vidio film.
 • Mundhe je završio razred 12 i potom je upisao državno učilište da bi nastavio s maturom.
 • Po završetku diplome 1996. godine, Mundhe je upisao Državni institut za administrativne karijere, centar za obuku za pripremu državnih službi u Mumbaiju, i istovremeno upisao postdiplomski studij.
 • Mundhe je tri puta pokušao na ispitu za državnu službu između 1997. i 2000. godine, ali nije uspio proći. Nakon toga pojavio se na Državnom ispitu za državnu službu (MPSC) 2001. i ugodno ga provalio. Odabran je za radno mjesto klase 2 u financijskom odjelu Maharashtre.
 • Zbog dugotrajnog procesa pridruživanja, počeo je predavati na privatnom fakultetu i tamo je predavao dva mjeseca. Zatim je preuzeo ugovorno lektorsko obrazovanje na koledžu Ismail Yusuf u Mumbaiju i tamo ostao do 2003.
 • 2003. godine napustio je ugovorni posao na koledžu Ismail Yusuf i ponovno se počeo pripremati za ispit za državnu službu. 2004. pojavio se za svoj posljednji pokušaj UPSC CSE. Ovoga puta, on to nije samo očistio, već je osigurao i 20. rang među svim kandidatima. [7] cseplus.nic.in Odabran je za časnika IAS-a i dodijeljen mu je njegov domaći kadar u Maharashtri.

  Tabela Tukaram Mundhe UPSC CSE 2004

  Tabela Tukaram Mundhe UPSC CSE 2004 • Prisjećajući se svoje prošlosti, Mundhe kaže,

  Između toga je moj otac 2000. godine imao paralitički napad. 2000.-2004. Bilo je za mene vrlo teško vrijeme. Ali takva su vremena kada se ukaže sposobnost vašeg donošenja odluka. Također mi je pomoglo da rastem kao pojedinac. U međuvremenu, obuka za MPSC pomogla mi je da razumijem funkcioniranje vlade u određenoj mjeri. '

 • Kao dio svoje obuke, Tukaram je dobio prvo radno mjesto glavnog ravnatelja općine Barshi, bloka u Solapuru. Tijekom svog treninga Tukaram je donosio snažne odluke i izvršio mnoge glavne zadatke. Rušio je više od 15000 nelegitimnih nasrtaja, zaustavio neovlaštene djelatnosti, zaustavio nekoliko ilegalnih aktivnosti itd. Također je zatražio od građana da slijede zakon i red ili da u protivnom ostane spreman za stroge mjere.

  Tukaram Mundhe držeći javni govor

  Tukaram Mundhe držeći javni govor

 • Nakon završetka obuke, Mundhe je postavljen za pomoćnika kolekcionara Deglura, Nandeda. Tijekom svog četveromjesečnog boravka u Delguru, Mundhe je poboljšao kvalitetu vode, obratio stotinama javnih žalbi na čekanju i poduzeo oštre akcije protiv pješčanih mafija. Od tada je Mundhe počeo primati prijetnje smrću i dobivalo je dodatno policijsko osiguranje.

  Tukaram Mundhe u rudnicima pijeska u Nandedu

  Tukaram Mundhe u rudnicima pijeska u Nandedu

 • Suočio se s bijesom moćnih ljudi jer je svojim postupcima ometao njihovo ilegalno poslovanje. Slijedom toga, Mundhe je premješten u Nagpur gdje se pridružio kao izvršni direktor Zille Parishad. Prvog dana objavljivanja, Mundhe je posjetio neke škole koje su bile zatvorene jer su učitelji išli na sastanak bez zastrašivanja. Sutradan je suspendirao sve nestale učitelje s dužnosti. Nakon toga svi su se počeli pridržavati pravila i izostanak nastavnika smanjio se s 12 na oko 2 posto tijekom njegova mandata. Slično tome, poboljšao je medicinske ustanove, a također je suspendirao dežurne liječnike zbog nepravilnosti u državnim shemama. Institucionalne isporuke u bolnicama povećale su se s 2 na 9 posto u njegovom mandatu. Mundhe se također oženio dok je tamo bio postavljen.
 • Tijekom sljedećih nekoliko godina, Mundhe je radio kao dodatni plemenski povjerenik Nashika (od ožujka 2009. do srpnja 2009.), izvršni direktor Zille Parishad u Washimu (od srpnja 2009. do lipnja 2010.), izvršni direktor KVIC-a u Mumbaiju (od lipnja 2010. do lipnja 2011. ), te sakupljač i okružni sudac Jalna (od lipnja 2011. do rujna 2012.). Mundhe je nastavio svoj stil obavljanja posla i ostavio trag dobrog upravljanja gdje god je bio postavljen.
 • Tukaram Mundhe radio je kao zajednički povjerenik poreza na promet (odjel za istrage) u Mumbaiju od rujna 2012. do studenog 2014. Tu je dužnost obnašao gotovo 26 mjeseci. Bio je to najdulji ikad u karijeri. Navodno je tijekom njegova mandata odjel bio svjedok najvećeg ikad povrata poreza od 310 kruna, što je bilo više nego dvostruko od godišnjeg cilja.
 • Nakon toga, prebačen je u Solapur, kvart sklon suši, koji se napajao tankerima za vodu. Mundhe je otkrio da je osnovni uzrok nestašice vode bila neznanstvena i spontana upotreba vodnih resursa na tom području. Oblikovao je plan za očuvanje vode koji uključuje tri glavna principa, tretman područja, obradu isušenog zemljišta i znanstvenu upotrebu vode. Uključio je lokalno stanovništvo da sudjeluju i doprinesu programu i pretvorio ga u masovni pokret. Program je također obuhvaćao razne poticaje i destimulacije prema radu ljudi. Kao rezultat toga, doprinosom i sudjelovanjem ljudi poboljšan je tretman odvodnih vodova, a u 282 sela napunjeno je preko trideset tisuća bunara.

  Tukaram Mundhe, zajedno s indijanskim vodotokom Shri Rajendrom Singhom, pregledavajući radove na očuvanju vode u Solapuru

  Tukaram Mundhe, zajedno s indijanskim vodotokom Shri Rajendrom Singhom, pregledavajući radove na očuvanju vode u Solapuru

 • Tijekom Mundheova mandata u Solapuru smanjen je problem otvorene defekacije, udvostručeni su prihodi od rudarstva, a iznosi zajma za usjeve također su povećani preko tri puta. Vidjevši značajnu količinu posla koji je obavio Mundhe, tadašnji CM Maharashtre dodijelio mu je nagradu za najboljeg kolekcionara, Devendra fadnavis .

  Bivša CM Maharashtre Devendra Fadnavis čestitka Tukaram Mundhe s nagradom za najboljeg kolekcionara

  Bivša CM Maharashtra Devendra fadnavis čestitajući Tukaram Mundhe s nagradom za najboljeg kolekcionara

 • Tijekom svog mandata na mjestu općinskog povjerenika Navi Mumbaija pokrenuo je niz inovativnih inicijativa i procesa. To je uključivalo; mrežni sustav za rješavanje pritužbi, lakoća poslovanja, inicijative bez gotovine, inicijative za gospodarenje čvrstim otpadom i šetnja s programom povjerenika.
  Rad s povjerenikom
 • Mundhe je u karijeri vidio mnogo transfera, navodno, većina je bila zbog njegovog trvenja s političarima. Do kolovoza 2020. Mundhe je premješten po 15. put u 15 godina svoje administrativne službe.
 • Suigrači ga ne vide samo kao poštenog, uspravnog i napornog voditelja zadataka, već i kao onoga kojem nedostaje realan pristup. Jedan od njegovih partnera iz serije rekao je u intervjuu za The Times of India,

  Tijekom naše interakcije s njim, uvijek smo mu govorili da neka pitanja ne razvlači previše. Nije poslušao naš savjet i sada plaća cijenu. U demokratskoj smo postavi, ne možemo ignorirati izabrane predstavnike. Transfer je dio indijske birokracije, ali 15 transfera u 15 godina radnog staža čini se lošima. '

Reference / izvori:[ + ]

1 Vanjari Vivah
dva Financial Express
3 Hindustan Times
4 The Times of India
5 The Times of India
6 embibe.com
7 cseplus.nic.in